Kwiks

Leeftijd: 
10 - 12 jaar

De 10- tot 12-jarigen hangen samen met hun kwiksleiding graag de aap uit! 

Ze ravotten zich te pletter, trekken er op uit met de fiets en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Soms maken ze de gekste creaturen in klei en verkleden zich in monsters en draken. Regen en wind houden hen niet tegen om buiten te ravotten. Het liefst springen ze dan nog in een grote plas om lekker vuil te worden. Kwiks zijn sterk in het verzamelen van heel wat speledingen, waarmee de leiding toffe spelen verzint. 

De geschiedenis van Sjoepap, het afedlingsfiguurtje van de Kwiks, is een merkwaardig verhaal. Op een zonnige julidag sleutelde Valère Dextère aan zij mountainbike. Het was vakantie en hij fietste heel graag, maar voor de zoveelste keer had hij een lekke band. Valère, die het grondig beu was om elke keer het gaatje te zoeken, dat te plakken en de band weer op te pompen, had net een uitvinding af: de volautomatische gaatjeszoeker-repareer-blaasmachine. Al zijn bandzorgen zouden wegsmelten als sneeuw voor het warme julizonnetje, door de machine aan te sluiten op het ventiel van de lekke band en op de groene knop te drukken. 
Voorzichtig schoof hij het slangetje over het ventieltje, ademde enkele keren diep in en drukte op de knop. De machine maakte een loeiend geluid en begon geweldig te trillen. Alles leek goed te gaan, maar o jee! Valère merkte net te laat op dat zijn groene muntthee door de trillingen pardoes op de machine viel. Geknetter, geblaas, enkele lichtflitsen en een immense knal: de machine had zichzelf en de lekke band opgeblazen! Van de band schoten enkel kleine stukjes rubber over...
Veel tijd om na te denken over de ravage had Valère echter niet. Tussen de brokstukken van de machine hoorde hij een stem: "HELP, HELP, ik stik hier bijna!" Voorzichtig hief Valère de restanten van wat ooit zijn machine was op. 
Valère kon zijn ogen en oren niet geloven: het ventieltje sprak hem toe. Nog versuft van de explosie en vol ongeloof pakte hij het vast. 
"Wie ben jij?" sprak het.
"Ik ben Valère. En jij?" antwoordde de verdwaasde Valère.
" Ik ben Sjoepap."